Asuntojen neliöhinta

Asuntojen neliöhinta

Asuntojen neliöhinta

Asuntojen neliöhinta on oiva tapa vertailla alueen hintakehitystä ja laskea oman asunnon arvo. Asuntojen neliöhintaan suurimpana vaikuttavana tekijänä on tietysti sijainti, sijainti ja sijaiti. Muita neliöhintaan vaikuttavia asioita ovat vastaavat myynnissä olevat asunnot tai talot, asunnon tai talon kunto, tehdyt remontit, tulevat remontit ja saneeraustarpeet, taloyhtiön taloudellinen tila, pohjaratkaisu, tilankäyttö, sisustusmateriaalit, ominaisuudet, kaavoitus, palvelut, liikenneyhteydet, liikuntamahdollisuudet, koulut, päiväkodit ja niin edelleen.

Asuntojen neliöhinta Töölö, Lauttasaari, Kallio

Mikäli alueella on tarjolla useampi samankaltainen vaihtoehto, niin hintaa katsotaan tarkemmin.

Remontointi ja pintojen uusiminen vaatii taloudellista inventointia ja siksi kunnostusta vaativat asunnot tai talot ovat edullisempia. Talot ovat kulutustavaraa ja näin ollen saneerauksia ikääntyvissä taloissa tulee enemmän ja niiden kustannuksiin on hyvä varautua.

Pohjaratkaisulla ja tilankäytöllä samaan neliömaarään mahtuu lukemattomasti eri vaihtoehtoja. Pohjaa katsotaankin usein erityisen tarkasti ja mittaillaan nykyisten huonekalujen mahtuvuutta uuteen asuntoon. Tosin asia pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä toisin päin. Eli ensin asunto ja sen pohjaan sopivat kalusteet.

Asunto ostetaan yleensä tunteella, jota vasta sen jälkeen järki seuraa. Sisustusmateriaalit ja ominaisuudet onkin usein esteenä oston suhteen. Välillä ei huomioida yhtään, että esimerkiksi asunnon seinät voi maalata todella pienellä vaivalla, mutta tunne voittaa ja tarjous jää tekemättä. Sama asia vaikuttaa, jos nykyisen asukkaan huonekalut ovat täysin eri vuosilukua, missä itse elää.

Asuntojen neliöhinta Tapiola, Leppävaara, Matinkylä

Riippuen asunnon koosta, palveluiden tarve vaihtelee. Perheasunnoissa luonnollisesti päiväkodit, koulut ja ruokakaupat nousevat arvokkaiksi, kun taas pienissä city- asunnoissa liikenneyhteydet ja muut palvelut ovat tärkeitä.

Asuntojen neliöhinnat voivat muutella huomattavasti samojen asuinalueiden sisällä. Jopa saman taloyhtiön sisällä voi olla asuntojen neliöhinnoissa suuriakin poikkeuksia. Onkin tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen.

Neutraali tapa arvioida asuntojen neliöhinta

Oman asunnon arvioimisessa on yleensä todella vaikeata olla neutraali ja arvioida asunto ilman tunnearvoa. Tunnearvo voi joskus sokaista omistajan täysin. On ymmärrettävää, kun omassa kodissa on asuttu vuosikymmeniä ja siihen aikaan mahtuu paljon kaikkea hyvää ja tosi hyvää. Voi olla, että ollaan rakennettu omakotitalo täysin itse tai asunto on remontoitu juuri itselle sopivaksi. On tullut perheenlisäystä ja nähty lapsien kasvavan sekä kaikki muutkin elämän suuret hetket.

Vaikka asuntokaupat tehdään suurella tunteella. Täytyy muistaa, että ostajalla ei tunnearvoa asuntoa tai taloa kohtaan ole vielä syntynyt. Ostaja ei siis maksa myyjien tunnearvosta senttiäkään.

Välittäjän valinta arvioimaan asuntojen neliöhinta

  1. Mihin hinta-arvio perustuu?

Välittäjä saattaa hinnoitella asuntosi aivan liian kalliiksi saadakseen toimeksiantosi. Suuret hintapyynnön pudotukset tekevät hallaa asuntosi myynnille ja paras myyntiaika menee ohi. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että asuntosi ei mene lainkaan kaupaksi ja joudut aloittamaan kaiken alusta toisen välittäjän kanssa. Saatuasi välittäjän hinta-arvion, pyydä nähtäväksesi tilastot toteutuneista myyntihinnoista ja ajankohtaisesta kilpailutilanteesta alueellasi. Vaadi uskottavat perustelut hinta-arviolle. Älä usko selkeästi liian suurta hinta-arviota, vaikka se hyvältä tuntuisikin.

  1. Kuka valokuvaa asunnon markkinointia varten?

Hyvät kuvat herättävät ostajien kiinnostuksen ja varmistavat, ettei asuntosi jää paremmin kuvattujen kohteiden jalkoihin. Kännykkäkameralla otetut tai muuten heikkolaatuiset kuvat eivät houkuttele ostajia katsomaan asuntoasi. Tähtää siihen, että kuvat ottaa ammattikuvaaja tai varmista, että välittäjä osaa ottaa laadukkaita valokuvia. Voit esimerkiksi pyytää välittäjää näyttämään netistä kuvia hänen muista kohteistaan.

  1. Ovatko asuntoni markkinointitekstit laadukkaita ja oikein kirjoitettuja?

Hyvä markkinointiteksti tuo esiin asuntosi ja asuinalueesi parhaat puolet ja kohdistaa asuntosi sopivalle yleisölle. Pahimmassa tapauksessa teksti voi sisältää asia, kirjoitus-, ja kielioppivirheitä, mikä luo huonon kuvan sekä asunnosta että välittäjästä. Vaadi markkinointitekstit nähtäväksesi ja hyväksyttäväksesi ennen asuntosi markkinoinnin aloittamista (ja tarkista ne myös). Ammattimaisesti toimivat kiinteistönvälittäjät hyväksyttävät tekstit myyjällä kysymättäkin.

  1. Miten ja milloin saan tietoa myynnin etenemisestä?

Toimeksiantajana sinun ei pitäisi joutua yhteydenpidon aktiiviseksi osapuoleksi. Välittäjän tulisi raportoida kaikista esittelyistä heti niiden jälkeen ja pitää sinut muutenkin jatkuvasti ajan tasalla myynnin edistymisestä. Sovi siis aina välittäjän kanssa yhteydenpitotavasta ja -välistä. Mieluiten kirjallisesti.

  1. Ovatko välittäjän mahdollisesti mainitsemat valmiit ostajat oikeita ostajia?

Välittäjä voi toimeksiannon saamisen toivossa kertoa, että hänellä on asunnollesi valmiit ostajat. Valitettavan usein nämä ”ostajat” katoavat toimeksiantosopimuksen kirjoittamisen jälkeen. Eivät saaneet lainaa, löysivät toisen asunnon jne. Pahimmassa tapauksessa voit valita välittäjän ostajien takia, vaikka et häntä muuten valitsisikaan. Muista, että voit tehdä tällaisen välittäjän kanssa nk. nimi toimeksiannon. Tällaisella toimeksianto- sopimuksella välittäjä voi kaupata asuntoasi vain sopimukseen nimellä kirjatuille asiakkaille ja saada palkkion, jos joku heistä ostaa asuntosi. Ellei välittäjä tiedä tai halua kertoa ostajien nimiä, on se merkki siitä, että ostajia tuskin on olemassa.

  1. Miten asuntoasi esitellään?

Hyvillä myyntikyvyillä varustettu kiinteistönvälittäjä pyrkii ilmoittelun johdosta yhteyttä ottaneen ostajan kanssa henkilökohtaiseen kontaktiin (yksityisesittelyyn) mahdollisimman pian, ettei ostajan kiinnostus ehtisi hiipua. Tämä on helpompaa, jos yleiset näytöt aloitetaan vasta, kun kiinnostuneiden olemassaolo on selvinnyt. Eli pienellä viiveellä markkinoinnin aloittamisesta. Suoraan yleisistä esittelyistä aloittaminen saattaa hyvinkin olla perusteltua, mutta pahimmillaan kysymys voi olla välittäjän toiveesta saada kävijöistä itselleen uusia myyjäasiakkaita. Selvitä välittäjän suunnitelma esittelyistä ensimmäisinä myyntiviikkoina sekä hänen toimintatapansa yhteydenottajien suhteen. Pyri löytämään välittäjä, joka perustelee toimintansa uskottavasti.

  1. Ovatko lomakkeesi kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä?

Joidenkin välittäjien käyttämät sopimuspohjat eivät suojaa asunnon myyjän oikeuksia. Luotettavia lomakkeita ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton määrittämät ja kuluttaja-asiamiehen hyväksymät lomakkeet. Pahimmassa tapauksessa et ymmärrä mihin sitoudut ja riitatilanteessa voit joutua huonoon asemaan. Vaadi, että välittäjä käyttää kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä, ajantasaisia lomakkeita ja sopimusehtoja ja pyydä häntä osoittamaan se. Yksisivuisen toimeksiantosopimuksen pitäisi soittaa hälytyskelloja. Ellet vakuutu, pyydä paikalle toinen välittäjä.