Markkinakatsaus Soukka 01/2022

Soukka 02360 Espoo.

Asuinalue Soukka:

Soukka sijaitsee Suomenlahden rannalla. Se rajoittuu mereen kaikissa ilmansuunnissa paitsi luoteessa, jossa se rajoittuu Espoonlahden urheilupuistoon ja koillisessa, jossa se rajoittuu Kaitaaseen.

Soukka on Espoon vanhinta aluetta. Vanhimmat löydetyt merkit asutuksesta Soukassa ovat varhaiselta rautakaudelta. Vanhan Soukan kylän alueelta on löytynyt pronssikauden hautaröykkiöitä.

1960-luvun lopulla kartanot myivät peltoalueen eteläpuoliset metsät rakennusliikkeille. Solmittiin aluerakennussopimus, jonka mukaisesti kaupunki rakensi kunnallistekniikan ja aluerakentajat asunnot ja liikehuoneistot.

Soukan osa-alueista tiheimmin rakennettuja ovat Ylä-Soukka ja Ala-Soukka. Niiden alue käsittää Soukan pohjoisosan. Suurimmalta osin 1900-luvun viimeisellä kolmanneksella rakennetun lähiön rakennuskanta koostuu 3–10-kerroksisista asuinkerrostaloista, omakoti- ja rivitaloja on jonkin verran. Soukan asukaspuisto eli Puropuisto sijaitsee keskellä Soukan kerrostalovyöhykettä huomattavasti ympäristöään alempana. Länsimetron myötä Ylä-Soukkaan rakennettaneen runsaasti uusia kerrostaloja.

Soukan kerrostalolähiön eteläpuolella sijaitsevat Soukansalmi ja Suinonsalmi ovat pientalovaltaisia, suuri osa niiden pinta-alasta on metsää. Eteläisin osa-alue on Soukanniemi, joka on niin ikään pientaloaluetta.

Palvelut:

Ylä-Soukan ostoskeskuksen palveluja ovat muun muassa useat ravitsemusalan liikkeet, erinäiset erikoisliikkeet sekä valintamyymälä ja palvelutalo.

Ala-Soukan pienessä ostoskeskuksessa sijaitsee valintamyymälä, Soukan kirjasto, ja eräitä yhdistysten tiloja. Edellä mainittuja, toisistaan noin puolen kilometrin päässä sijaitsevia ostoskeskuksia yhdistää Soukan lähiön keskeinen kävelyakseli, vajaan kilometrin pituinen Soukanraitti.

Soukan lähiövyöhykkeellä on laaja kevyen liikenteen verkosto useine yli- ja alikulkuineen. Soukanraitin reitti jatkuu Yläkartanontieltä edelleen Espoonlahden puolelle urheilupuiston halki uimahallin ohi aina Lippulaivan kauppakeskukseen.

Soukan ja koko lounaisen Espoon joukkoliikenne perustuu toistaiseksi linja-autoihin. Kamppiin on suora bussiyhteys Länsiväylää pitkin joko Martinsillan liittymän tai Suomenojan liittymän kautta. Muina aikoina yhteys kulkee Matinkylän kautta, jossa on vaihto metroon.

Soukan venesatama sijaitsee kaupunginosan luoteiskolkassa Klobbenilla, venepaikkoja on noin 370.

Soukan metroasema valmistuu 2020-luvulla. Soukasta tulee metroradan kolmanneksi läntisin asema. Metrolinjan itäisiin ääripäihin Mellunmäkeen ja Vuosaareen matka kestää 45 minuuttia. Puolen tunnin raja kulkee arvion mukaan Sörnäisissä, jonne matka-aika on 29 minuuttia. Soukan metroasema rakennetaan Yläkartanontien alapuolelle.

Kaavoitus:

Vireillä olevat asemakaavat

Soukka, Kaskilaaksontie 411008. Kaskilaaksontien täydennysrakentaminen.
Asemakaavan muutoksen tavoitteena on täydennysrakentaminen asuinkortteliin Soukan metroaseman lähellä sijaitsevaan asuinkortteliin. Muutosalue sijaitsee Yläkartanontien ja Kaskilaaksontien kulmassa. Asemakaavan muutoksen suunnittelu on käynnissä. Kaavoituksen aluksi laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka pitää sisällään myös kaavan valmisteluaineiston. Tarkempaa aikataulua osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä olosta ei ole.

Ylä- Soukka A, 411126. Ylä-Soukan täydennysrakentaminen.
Asemakaavan muutos mahdollistaa tehokkaan täydennysrakentamisen Soukan metroaseman välittömään läheisyyteen asuinkerrostalojen korttelialueelle ja kadun varteen viheralueelle. Neljää asuinkerrostaloa korotetaan kahdella kerroksella. Nykyiselle pysäköintialueelle rakennetaan pysäköintihalli.

Soukan keskus, 411122.
Asemakaavan muutoksessa tutkitaan täydennysrakentamista Soukan ostoskeskuksen ja metroaseman yhteydessä. Samalla mahdollistetaan palveluiden kehittäminen ja laajentaminen Soukantorin ja Soukanraitin sekä Yläkartanontien pohjoispuolella. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on tulossa nähtäville syksyllä 2021.

Soukan liiketalo, 411309.
Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien asuin- ja liikerakennusten rakentaminen nykyisen liikekorttelin ja yleisen pysäköinnin alueelle. Suunnittelualue sijaitsee Ala-Soukassa Soukanraitin ja Soukantien välissä. Asemakaavaehdotus tulee nähtäville arviolta syksyllä 2021.

Alakartanontie, 411307. Alakartanontien täydennysrakentaminen.
Alueelle suunnitellaan täydennysrakentamista nykyisen asunto/asuinalueen sekä Alakartanontien varteen. Kaavamuutos mahdollistaa kahden asuinkerrostalon ja huonokuntoisen pysäköintikannen purkamisen. Alueella oleva pallokenttä kehitetään monipuoliseksi liikuntapaikaksi. Kaavoituksella huolehditaan muun muassa kaupunkikuvan, maiseman, liikennejärjestelyiden ja luontoarvojen yhteensovittamisesta. Asemakaavan muutoksen suunnittelu on käynnissä. Aluksi laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS, joka sisältää kaavan valmisteluaineiston. Se tulee nähtäville arviolta keväällä 2021.

Soukka II, 411308.
Yksityinen maanomistaja on hakenut asemakaavan muutosta, joka mahdollistaa asuinkerrostalokorttelin täydennysrakentamisen. Kortteli (33039 ) sijaitsee Soukassa Alakartanontien ja Soukanväylän risteyksen eteläpuolella. Kaava on tullut voimaan 24.11.2021. Kaavahanke on verkkosivustolla vielä noin vuoden ajan.

2019 Alueen luvut:

Asukasluku: 9 849
Asuntojen määrä: 4 799
Asuntojen keskipinta-ala: 85.5 m²
Kerrostaloasuntoja 65%
Pientaloasuntoja 35%
Omistusasujia 67%
Vuokra-asujia 33%

Markkinatilanne:

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousussa, niin myös Soukassa. Vuonna 2020 asuntojen hinnat nousivat postinumeroalueella 02360 6,35% verrattuna vuoteen 2019. Viime vuonna 2021 hinnat jatkoivat nousua ja hinnat olivat 8,32% suuremmat kuin edeltävänä vuonna. Keskiarvo kaikkien myytyjen asuntojen kohdalla Soukassa oli viime vuonna noin 3 460€/m2. Viime vuonna, myydyistä asunnoista karkeasti noin 20% oli uudistuotantoa Soukassa.

Asuntoja on myynnissä Soukan alueella tällä hetkellä vain 29 kappaletta. (Päiväys: 24.01.2022)

Asuntojen huoneluvultaan yksiötä on yksi asunto, kaksioita kuusi asuntoa, kolmioita neljä asuntoa, neliöitä ja suurempia on yhteensä 18 asuntoa.

Vuosi 2021 keskineliöhinnat ja myyntiajat olivat

HuoneistotKeskineliöhinta €/m2Myyntiaika pvm
Yksiö4 283 €48 pv
Kaksio3 241 €41 pv
Kolmio3 285 €53 pv
4 huonetta ja yli4 009 €66 pv

 

 

 

Lähde: arvioiasuntosi.com / KVKL Hintaseurantapalvelu / Tilastokeskus (avoin tieto) / Espoo / Etuovi / wikipedia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *