Tontin hinta-arvio netissä

Ilmainen tontin hinta-arvio

Tonteilla on erinomainen kysyntä ja tarve. Mikäli harkitset tontin tai sen osan myyntiä, kannattaa myyntiprosessi aloittaa tarkistamalla sen hinta arvioiasuntosi verkkopalvelun avulla. Tee tontin hinta-arvio.

Tarkista tonttisi myyntihinta täyttämällä kaavake tästä 

Tontin hinta-arvio - arvioiasuntosi.com

 

Tontin arvoon vaikuttavat tekijät: Sijainti, rakennusoikeus, tontin koko, maaperä, kaavoitukset, alueen kehitys, palvelut, puusto, rakennukset, naapurit, alueen markkinat, rasitteet, rasitukset ja kiinnitykset.

Tonttia ei ole pakko myydä kokonaan. Maanomistaja voi myydä vain osan tontista. Usein tontin lohkominen voi tulla kannattavammaksi tavaksi myydä tontti. Maanomistaja voi esimerkiksi ison tontin jakaa niin, että jää asumaan jo tontilla olevaan omakotitaloon ja piha/ peltoalueen lohkoa omiksi tonteiksi. Lohkominen on suhteellisen helppo prosessi vaikka viekin usein aikaa useamman kuukauden.

Tontin sijainti

Sijainti on myös kiinteistön myynnissä kaikki kaikessa. Onko ostajalle alue tuttu? Minkälaiset liikenneyhteydet. Minkälaiset palvelut. Mitä alueelle on suunnitteilla, onko alue kehittymässä.

Tietysti suomalaisia kiinnostaa tontti enemmän, jos kiinteistö sijaitsee rannan äärellä. Toki kuivan maan tontitkin ovat romanttisia.

Tontin rakennusoikeus

Pääsääntöisesti rakennusoikeus on se mistä maksetaan. Kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta, onko tontin rakennusoikeutta jo käytetty. Ison tontin lohkomisessa tulee ottaa huomioon rakennusoikeudet ja kaavat. Kaavat yleensä vaikuttaa, minkä kokoiseksi tontti kannattaa lohkoa. Tai kannattaako tontille mieluummin tehdä hallinnanjakosopimus ja omistajat omistavat kukin oman määräosan. Yleensä pienemmille tehdään hallinnanjakosopimus, jotta kaikki rakennusoikeuden neliöt voidaan käyttää.

Tontin maaperä

Maaperä on yksi kalleimmista kustannuksista rakentaessa. Nykyään maaperätutkimus vaaditaankin rakennuslupaa myönnettäessä. Maaperän kustannukset vaihtelevat maalajista riippuen. Esim. savi- tai silttimaaperään yleensä suositellaan paaluttamista. Palauttamisessakin paalujen pituudella on suuri merkitys kustannuksiin. Kalliomaaperäkään ei ole ilmaista maatöiden osalta. Louhinnan kustannukset voivat nousta yllättävän suuriksi.

Ammattilaisillekin maatöiden arviointi on hankalaa. Maatyöt voivat yleensä maksaa 5 000€ – 100 000€. Joten hajonta on suuri. Yleensä ammattilaiset varaavat maatöihin noin 25 000€ – 35 000€.

Tontilla olevan puuston poisto tuo myös kustannuksia, vaikka usein puustoa kannattaa hyväksikäyttää. Esimerkiksi talousrakennuksen rakentamisessa tai vaikkapa takkapuiksi. Riippuen puustosta ja sen määrästä.

Tontin koko

Omakotitalon omistajalla voi olla suuri tontti, jonka osan myynnillä voi muuttaa maan rahaksi. Jos haluaa selvittää mahdollisuuksia tontin lohkomiselle, niin kannattaa tutustua alueen kaavoihin. Yleensä kaavaviranomainen tai alueen kiinteistönvälittäjästä on apua. Lohkominen alkaa tonttijaolla ja lohkomisella. Näin osasta kiinteistöä syntyy määräala.

Ostajaa kiinnostaa kuinka iso tontista tulee ja miten maata voi käyttää.

Tontin rakennukset

Tontin hinta-arvioon vaikuttaa myös tontin rakennukset. Tontilla voi olla purkukuntoinen rakennus, joka vaikuttaa alentavasti tontin hintaan. Niin kuin maatyöt, niin rakennuksen purkukustannukset vaihtelevat suuresti rakennuksen koosta ja materiaalista riippuen. Ammattilaiset varaavat yleensä purkukustannuksiin noin 20- 40 000€. Myös nykyiset asbestikartoitukset tulee teettää.

Tontin oikeudet, rasitukset ja rasitteet

Tontin hinta-arvio on tarkkaa työtä. Esimerkiksi tontilla voi olla oikeuksia alueella olevaan vesialueeseen. Näin tontin hinta nousee.

Rasitteilla tarkoitetaan, jos tontilla kulkee esimerkiksi naapurikiinteistön vesi- ja viemäriputket tai sähköjohdot.

Rasitukset ovat ns. kiinteistön osakekirjoja. Kiinteistöllä ei ole kuitenkaan ole osakekirjoja, eikä maata voi viedä pankkiin pantiksi. Kiinteistölle luodaan kiinnityksiä, joita vastaan pankki myöntää lainaa. Tontilla olevat kiinnitykset ovat hyvä asia, ettei niitä tarvitse itse hakea lisää. Nykyään panttikirjojen haku ei ole kallista.

Tonttisanastoa

Maakaari = Tontin ja muiden kiinteistöjen kauppaa säätelevä laki.

Lainhuuto = Tontin omistusoikeuden rekisteröiminen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Hallinnanjakosopimus = Sopimus määräosin, esimerkiksi puoliksi, omistetun tontin hallinnasta ja käytöstä.

Rasitustodistus = Asiakirja, josta selviävät muun muassa tontin kiinnitykset eli se, jos sitä on käytetty velan vakuutena.

 

  

1 kommentit “Tontin hinta-arvio netissä

  1. Vihdoin toimiva tontin hinta-arvio netissä. Tosin näyttää vaan toimivan pääkaupunkiseudulla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *