Covid-19 asuntomarkkinakatsaus 4/2020

Elämme epävarmoja aikoja, mutta Suomalaiseen asuntomarkkinaan virus ei ole vielä tarttunut. Asuntoja myydään saamaan vauhtiin, kun ennen epidemiaa/ pandemiaa. Kysyntä halutuista kohteista on edelleen ennallaan, sillä ihmiset luottavat omaan talouteen ja korot ovat alhaalla. Tietysti huomenna tilanne voi olla jo ihan päinvastainen ja esittelyiden järjestäminen on ollut haasteellista.

Muutamat välitysliikkeet ovat kuitenkin reagoinut tilanteeseen ja tarjoavatkin etäesittelyitä esimerkiksi Facebookin tai videoesittelyiden muodossa. Kohteiden videot ja 3D-kuvat ovat kasvanut runsaasti.

Nyt asiakkaat saavat paremman kuvan kohteesta ennen asunnossa käyntiä. Samoin sähköiset ostotarjoukset ja sähköiset asuntokaupat ovat lisääntyneet. Ainakin niiden välitysliikkeiden osalta, jotka pystyvät järjestämään asian.

Mikäli olet harkitsemassa asuntosi myyntiä, niin kannattaa valita sellainen välitysliike, joka tarjoaa sähköistä esittelyä, tarjousten ja kauppojen tekemistä.

Ihmisillä tuntuu olevan enemmän aikaa asuntojen ostamiseen, sillä suurin osa on etätöissä ja pystyy tulemaan esittelyyn helpommin.

Tulevaisuuden näkymät asuntokaupassa:

Tällä hetkellä ei siis ole muu kuin asuntoesittelyt muuttunut virtuaalisiksi, joka saattaa muuttaa asuntojen myyntiä jatkossakin enemmän virtuaaliseksi.

Suomalainen asuntomarkkina elää omaa elämää, eikä siihen vaikuta maailman tilanne. Markkinat menevät samalla tavalla, kun elämäntilanne. Aluksi ostetaan ensiasunnoksi yksiö. Seuraavaksi, kun löytyy kumppani, niin muutetaan isompaan. Perheenlisäyksien johdosta taas isompaan ja lopuksi taas pienempää, kun lapset muuttavat pois kotoa.

Suomalaiseen asuntomarkkinaan Korona ei siis vielä ainakaan vaikuta. Mikäli vaikutuksia tulee, niin ne näkyvät vasta noin puolen – vuoden päästä.

Pullon kaula:

Suomalaisessa asuntomarkkinassa pullonkaula on aina toisessa päässä, on paljon myytäviä kohteita tai vähän kohteita myynnissä. Olemme elänyt pitkään jo myyjän markkinaa, mutta jos tilanteesta johtuen ihmisten henkilökohtainen talous romahtaa, tulee avioerojen suma ja/ tai suuri kuolleisuus pakottaa asuntojen myyntiin. Saattaa tulla ostajien markkinat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *