Markkinakatsaus elokuu 2020

Koko Suomen asuntomarkkinat palautuivat kesä-heinäkuussa normaalille tasolle – vilkas alkuvuosi ja kesä tasoittivat kevään koronavirustilanteen aiheuttamaa laskua. Koko vuoden 2020 kauppamäärät olivat tammi-heinäkuussa noin 5 % jäljessä vuoden 2019 vastaavan ajankohdan kaupoista.

Kauppamäärissä hienoista laskua viime vuoteen

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan Pääkaupunkiseudulla kauppamäärissä vuonna 2020 oli tammi-heinäkuussa laskua noin 4 % ja muualla Suomessa reilu 2 %. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa tänä aikana kauppamäärät ovat nousseet lähes 3 % ja Pirkanmaalla kasvua on ollut 1 %. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä laskua oli noin 8 % ja Lapissa 13 %.

Kauppamäärät käytetyissä kerrostaloasunnoissa koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat tammi-heinäkuussa 8 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Kesä-heinäkuussa kasvua oli 2 %. Kesäkuussa markkinat alkoivat toipua koronavirustilanteen tuomasta laskusta, ja myös vilkas heinäkuu on auttanut tasaamaan koko vuoden tilannetta. Pääkaupunkiseudulla laskua oli tammi-heinäkuussa 6 %, ja kesä-heinäkuussa kauppamäärät kasvoivat 3 %. Tampereella laskua oli tammi-heinäkuussa 1 %, Turussa 16 %, Lahdessa 13 % ja Lappeenrannassa 19 %. Kasvua kerrostaloasuntojen kauppamäärissä tammi-heinäkuussa oli Jyväskylässä (+8 %) ja Oulussa (+10 %).

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat tammi-heinäkuussa 2020 4 %, mutta kesä-heinäkuussa kasvua oli jo 4 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Pääkaupunkiseudulla laskua on ollut vuoden 2020 aikana 8 %, ja kesä-heinäkuussa päästiin 11 % kasvuun. Erityisesti Vantaalla vanhojen omakotitalojen kauppa oli hyvin vilkasta – kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli 29 %. Kesällä myös Jyväskylässä ja Turussa omakotitalokappa kasvoi noin 10%. Laskua kesän aikana oli Lahdessa (-22 %), Oulussa (-19 %), Tampereella (-16 %) ja Lappeenrannassa (-2 %).
*KVKL:n Hintaseuranpalvelun kauppatietoihin saatiin kesän aikana täydennystä myös kesäkuun tilastojen osalta. Kesäkuun kauppamäärät olivat täydentyneiden tietojen perusteella yli 5 % enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Nousua oli erityisesti rivi- ja omakotitalojen kaupassa, mutta myös kerrostaloasuntoja myytiin kesäkuussa viime vuotta enemmän. (KVKL tiedote: Asuntomarkkinat 14.08.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *